lauantai 29. maaliskuuta 2014

Onko Oculus Riftillä enää tulevaisuutta?


Kuten suurin osa varmaan tietääkin, ilmoitti Facebook tällä viikolla ostavansa Oculus Rift virtuaalilasien kehittäjä Oculus VR:n kahdella miljardilla dollarilla, eli noin 1,45 miljardilla eurolla. Oculus VR:n suostuminen Facebookin esittämään ostotarjoukseen on herättänyt internetissä runsaasti kuumia tunteita ja myös osa pelinkehittäjistä on perunut suunnitelmiaan laitteen osalta. Muun muassa ruotsalainen peliohjelmoija ja Mojang AB perustaja Markus “Notch” Persson, joka tunnetaan parhaiten Minecraft pelistä, ilmoitti Twitterissä peruvansa suunnitelmat Minecraftin tuomisesta Oculus Riftille. Tämän lisäksi Frog Fractions 2 -pelin kehittäjät ovat lisänneet Kickstarter-rahoituskampanjasivustolle uuden tavoitteen kerätä kaksi miljardia dollaria, jonka täytyttyä pelin kehittäjät ostaisivat Oculus VR:n takaisin Facebookilta. Myös monet laitteen Kickstarter -kampanjan tukijat ovat vaatineet kampanjan sivuilla rahojaan takaisin.Facebookin lehdistötiedotteen mukaan sen tavoitteena on laajentaa Oculus Riftin käyttöalaa peleistä muun muassa kommunikointiin, mediaan, viihteeseen sekä opetukseen liittyville osa-alueille. Vaikka Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sekä yksi Oculus VR:n perustajista, Palmer Luckey, ovatkin vakuutelleet Oculus VR:n saavan jatkaa itsenäisenä yksikkönä Facebookin alaisuudessa ja yrityksen jatkavan laitteen kehittämistä ensisijaisesti pelitarkoitukseen, olisi kuitenkin naiivia uskoa Facebookin hankkineen Oculus VR:n vain hyvää hyvyyttään.

Oculus Riftin tulevaisuus riippuu paljolti siitä, mitä Facebook päättää sen kanssa tehdä. Mikäli Facebook malttaa lupaustensa mukaisesti pitää näppinsä erossa Oculus Riftin kehityksestä, voi laitteella olla edessään hyvinkin valoisa tulevaisuus yrityskaupasta huolimatta. Toinen vaihtoehto on, että kehättäjät päättävät ampua itseään jalkaan ja pilaavat lupaavan laitteen Facebook tauhkalla. Jälkimmäisen vaihtoehdon toteutuessa Oculus Riftin tulevaisuus tulee mitä todennäköisemmin olemaan melko synkkä.


Vain aika näyttää kuinka Oculus Riftin käy. Joka tapauksessa Oculus Riftin maine on yrityskaupan seurauksena kärsinyt aimo kolauksen, eikä Oculus VR suinkaan ole ainoa yrittäjä VR-markkinoilla. Nähtäväksi jää, ilmaantuuko VR-markkinoille uusia yrittäjiä ja mitä Sony tekee Morpheus -virtuaalilasiensa kanssa. Eikä sovi unohtaa, että myös Valve on kehittässä omaa VR-laitettaan.

Lähteet: